Savonlinnassa on mahdollisuuksia elintarvikealan kasvulle. Paitsi loistavia yrityksiä, alueelta löytyy myös hienoja raaka-aineita. Ravintolat etsivät kasvavassa määrin mahdollisuuksia käyttää paikallisia raaka-aineita annoksissaan ja vähittäiskauppa kaipaa lisää paikallisia tuotteita valikoimiinsa.
Vauhtia ruoka-alan kehittämiseen tuo Saimaan ruoan kansainvälinen juhlavuosi – Saimaa European Region of Gastronomy 2024. Jotta turvataan osaaminen ja mahdollisuus kehittää elintarvikealan osaamista, Savonlinnan Hankekehitys liittyi marraskuussa 2023 Etelä-Savon ruokaklusteriin.
Tiiviimpää yhteistyötä ja osaamisen jakamista
Klusteritoiminnassa rakennetaan siltoja yritysten välille ja kanavoidaan osaamista tuotekehityksen ja yritysten yhteistoiminnan vauhdittamiseksi. Yhteistyö edesauttaa pk-yritysten kasvua uusien markkinoiden avaamiseksi.
Menestyvät elintarvikeklusterit esimerkiksi FoodWest Seinäjoella tarjoavat sujuvasti asiantuntijapalvelua tukemaan yritysten tuotekehitystä ja markkinointia.
Etelä-Savossa elintarvikealan osaamista löytyy Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista, Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulusta XAMKista ja mm. ProAgriasta. Etelä-Savon ruokaklusterin tehtävänä on valjastaa osaaminen yritysten kohtaamien ongelmien ratkaisemiseen.
Käynnissä on useita ruoka-alan hankkeita
Savonlinnan Elinkeinopalvelut kehittää parhaillaan yhdessä kumppaneiden kanssa ruokamatkailua Saimaan ruokavuoden puitteissa. Kansainvälisessä EU-projektissa edistetään Savonlinnan omien erikoisuuksien nimisuojaa ja sen hyödyntämistä. Xamkin KISMET-hanke jalkauttaa ratkaisuja kestävän paikallisen ruokajärjestelmän kehittämiseksi Savonlinnassa.
Lue lisää: Etelä-Savon ruokaklusteri
Käynnissä olevia ruokahankkeita: