Suoraan sisältöön

Kategoria: Ajankohtaista

Savonlinna on suomalaisten mielissä aivan erityisen houkutteleva kotimaan matkakohde. Asia käy ilmi tuoreesta Suomi tänään – kaupungit ja kunnat matkailukohteina -kuluttajatutkimuksesta, jossa selvitettiin mm. suomalaisten Savonlinna-mielikuvaa sekä matkustusaikeita kotimaassa.

TOP 10 -matkailukaupungin joukossa
Savonlinna nousee matkailukohteena kymmenen suomalaisen kaupungin ja kunnan kärkijoukkoon kaikissa tutkituissa kategorioissa, joita olivat tunnettuus, houkuttelevuus, aikomus matkustaa, kokonaisarvio kaupungista matkailukaupunkina sekä suositteluhalukkuus.

Omassa kokoluokassaan Savonlinna laittaa vielä paremmaksi: 30 000 – 50 000 asukkaan suomalaisista kaupungeista Savonlinna on selkeä ykkönen eli matkailukaupunkina tunnetuin, houkuttelevin ja arvostetuin. Matkailukohteena Savonlinnan tuntee joka kolmas suomalainen ja tästä joukosta liki puolet on valmis suosittelemaan kaupunkia.

Historialliset nähtävyydet, vesistö, paikallisuus ja tapahtumat kiinnostavat
Historialliset nähtävyydet ovat kaikissa ikäryhmissä tärkein Savonlinnaan houkutteleva tekijä. Myös vesistöjen läheisyys sekä paikallinen ilmapiiri toreineen ja kahviloineen ovat tärkeitä houkuttimia. Tapahtumat ja festivaalit nousevat merkittävänä esiin myös.

Savonlinnaan tullaan keskimäärin kolmen hengen voimin ja paikalla viivytään noin kolme yötä, molemmat lukemat huomattavasti yli koko maan kaupunkien keskiarvon.

Majoituspalveluille kysyntää
Tutkimuksen mukaan 5 % kyselyyn osallistuneesta ikäryhmästä eli liki 200 000 suomalaista suunnittelee lomamatkaa Savonlinnan seudulle seuraavan vuoden aikana. Noin 40 % tulijoista aikoo käyttää hotellia tai vastaavaa majoitusta. Noin 15% on tulossa omalle kesämökilleen ja 30 % kaavailee viipyvänsä sukulaisten ja tuttavien luona.

Eniten matkustushalukkuutta Savonlinnaan on omasta maakunnasta ja pääkaupunkiseudulta, mutta Savonlinna houkuttelee matkustajia aivan kaikkialta Suomesta.

Haasteena kysynnän ympärivuotistaminen
Kesäsesonki on Savonlinnan matkailusesongeista ylivoimaisesti tärkein. Yli puolet Savonlinnaan suuntautuvaa matkaa suunnittelevista aikoo tutkimuksen mukaan ajoittaa vierailunsa heinäkuulle. Kesä- ja elokuu matka-ajankohtina kiinnostavat kolmasosaa ja muut sesongit houkuttavat vain niukasti.

Savonlinna houkuttaa vahvimmin ikäihmisiä ja naisia. Eläkeikäisistä jopa puolet pitää Savonlinnaa houkuttelevana matkakohteena. Kohderyhmän nuorentuessa kiinnostus vähenee radikaalisti.

Tutkimus Savonlinnan alueeseen kohdistuvista matkustusaikeista ja mielikuvista on osa Taloustutkimus Oy:n toteuttamaa Suomi tänään – kaupungit ja kunnat matkailukohteina 1/2021 -tutkimusta. Vastaajajoukkona 15-79-vuotiaat suomalaiset.

Tutkimuksen tilasi Savonlinna Live 2! -hanke. Tutkimuksen tuloksia hyödynnetään alueen matkailu- ja palveluelinkeinojen kehittämisessä.

Lisätietoa tutkimuksesta ja sen tuloksista

Tarja Koskimaa, projektipäällikkö, Savonlinna Live2! -hanke
Puh. 040 506 8290
tarja.koskimaa@savonlinna.fi

Timo Myllymäki, Taloustutkimus Oy,
Puh. 010 758 5441
timo.myllymaki@taloustutkimus.fi