Suoraan sisältöön

Kategoria: Ajankohtaista

Koronatiedote yrittäjille

Koronapandemia on aiheuttanut voimakkaita muutoksia asiakkaiden käyttäytymiseen ja tulee vaikuttamaan kaupankäyntiin sekä yritysten toimintaan. Koronasta aiheutuva markkinahäiriö on ennakoimaton tilanne yrityksellesi ja toimintaympäristön muutos on niin raju, että siihen varautumiseen on hyvin harvoilla yrityksillä olemassa olevia taloudellisia resursseja.

Tilanteen haltuun ottamisen aika on nyt!

Yrittäjien on hyvä valmistautua tähän koronan aiheuttamaan tilanteeseen ainakin seuraavasti:

 1. Pidä pää kylmänä ja toimi päämäärätietoisesti tähdäten vähintään muutaman kuukauden päähän. Tilanne on sama kaikille toimialasi yrityksille.
 2. Selvitä mitä kuluja yrityksessäsi on supistettavissa. Tunnista oman yrityksesi kulu- ja tulorakenne. Käytä apuna omaa tilitoimistoasi.
 3. Selvitä, aiheuttaako nykyinen markkinatilanne mahdollisesti henkilöstön supistamisia. Jos kyllä, niin varaudu ennakkoon siihen, millä resursseilla yritys pystyy toimimaan. Lisätietoja: Lomauttaminen alle 20 henkilön yrityksissä ja Malli lomautusilmoitus
 4. Ota yhteyttä oman pankkisi yhteyshenkilöösi ja selvitä/neuvottele tarvittaessa lainojen maksuerien siirroista, ja varmista näin yrityksesi käyttöpääoman riittävyys nyt ja lähikuukausien aikana.
 5. Selvitä myös koronan vaikutukset yrityksesi pääasiakkaisiin ja tavarantoimittajiin, sekä peilaa vaikutukset oman yrityksesi toimintaan. Ryhdy toimenpiteisiin ja viestitä asiakkaillesi mahdollisista muutoksista toimitus- aikoihin ja maksuehtoihin.
 6. Tiukka asenne henkilöstön pysymiseen terveenä ja vastuun kantamisesta lähimmäisistä. Yrittäjän on pidettävä huolta myös itsestään ja läheisistään. Jos etätyön tarjoamat mahdollisuudet ovat yrityksessä nykyisellään vähän käytetyt, niin nyt on hyvä aika luoda toimivat pelisäännöt yhdessä henkilökunnan kanssa.
 7. Yhteiskunnan reagointi koronavirukselta suojautumiseen tulee jättämään myös pysyviä muutoksia asiakkaiden käyttäytymiseen, joihin kannattaa varautua ja myös hyödyntää yrityksen tulevaisuutta suunniteltaessa. Esimerkiksi digitaalisen liiketoiminnan rakentamista nykyisen liiketoiminnan yhteyteen kannattaa harkita juuri nyt.
 8. Ulkomaankaupan riskejä voidaan hallita viennin takauksilla (ennakkomaksutakaus, toimitustakaus, takuuajan takaus, tarjoustakaus). Takauksia tarjoavat: FinnveraTrygGarantiCoface,Atradiusja EulerHermes.
 9. Hallitus on tehnyt linjauksen kustannustuesta yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut merkittävästi koronaviruksen vuoksi ja joilla on vaikeasti sopeutettavia kustannuksia. Katao linkki kustannustuen hakemiseen KUSTANNUSTUKI
 10. Väliaikaisia muutoksia yrityksen kehittämisavustukseen. Valtioneuvosto on 15.10. antamallaan asetuksella mahdollistanut yrityksen kehittämisavustuksen myöntämisen ns. väliaikaisena valtiontukena, jonka yrityskohtainen enimmäismäärä on 800 000 euroa. Lisäksi asetuksella mahdollistetaan avustuksen myöntäminen pienille yrityksille, jotka ovat olleet vaikeuksissa aiemmin kuin 1.1.2020. Muutokset ovat väliaikaisia ja voimassa 19.10.–31.12.2020. Katso lisää Yritysten kehittämisavustusta valtiontukena.
 11. Yksinyrittäjät voivat päästä työttömyyskorvauksen piiriin poikkeustilan ajaksi. Katso lisätietoja TE-palveluiden sivuilta.
 12. Matkailutoimialalla Savonlinnan Seudun Matkailu Oy yhteistyössä Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy:n kanssa seuraa vaikutuksia tulevaan kesäsesonkiin. Seuraa viestintää www.visitsavonlinna.fi/koronavirusinfo
 13. Savonlinnan kaupungin elinkeinopalveluilta ja Uusyrityskeskukselta neuvontaa annetaan pääsääntöisesti puhelimessa/sähköpostitse/netin kautta.

Terveysviranomaisten suositusten mukaisesti, työskentelemme neuvontapalvelussa seuraavia käytäntöjä noudattaen:

  • Soita meille ja jos olemme varattuna, soitamme sinulle takaisin
  • Keskustelut käydään ensisijaisesti etänä
  • Neuvontatapaamiset järjestetään Teams- tai Skype-yhteydellä
  • Voit laittaa kysymyksiä ja yhteydenottopyynnön sähköpostin kautta

 

Teitä auttamassa ja palvelemassa:

Savonlinnan kaupungin elinkeinopalvelut

Juha Turtiainen
yrityspalvelupäällikkö
044 571 5853
juha.turtiainen@savonlinna.fi

Matti Skyttä
elinkeinoasiamies
044 417 4010
matti.skytta@savonlinna.fi

Itä-Savon Uusyrityskeskus

Juhani Rouvinen
toimitusjohtaja
0400 704 624
juhani.rouvinen@savonlinna.fi

Katja Remes
yritysneuvoja
044 4174960
katja.remes@savonlinna.fi

Liiketoiminnan digitalisoinnin suunnittelu

Digiportaat

Kati Kärki
Digiyritysneuvoja
044 5715857
kati.karki@savonlinna.fi​

Alta löydät suorat linkit yrityksille suunnattuihin rahoitus yms. järjestelyapuun ja lisätietoihin

Työ ja elinkeinoministeriö

Toimintaohjeita yrityksille koronavirustilanteessa. Koronaviruksella on merkittäviä vaikutuksia yritystoimintaan. Hallitus pyrkii eri toimenpiteillä turvaamaan sen, että yritykset pystyvät jatkamaan toimintaansa kannattavasti kriisin jälkeen.

Finnvera

On reagoinut tähän tilanteeseen ja tarjoaa omilla takaustyökaluillaan apua koronaviruksesta aiheutuviin käyttöpääomatarpeisiin. Lisätietoa: Yritys, autamme koronan aiheuttamassa poikkeustilanteessa

Osuuspankki

Yritysasiakkaille taloudellista helpotusta koronatilanteeseen

Nordea-pankki

Nordea tarjoaa lyhennysvapaita asuntolaina-asiakkaille sekä pienille ja keskisuurille yritysasiakkaille koronaviruksen takia.

Suomen Yrittäjät

Suomen yrittäjien koronatiedote

Verohallinto

Verohallinto on ilmoittanut tukevansa yrityksiä koronaviruksen aiheuttamassa tilanteessa.

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu – Xamk avustaa ja neuvoo yrittäjiä erilaisten rahoitushakemusten tekemisessä. Lisäksi Xamk auttaa yrityksiä hankekirjoittamisessa. Xamkin asiantuntijoilta voi saada maksutonta hankekirjoitusapua esimerkiksi Business Finlandin rahoitushakemuksiin toukokuun loppuun saakka. Katso lisätietoa.

Savonlinnan kaupungin tekninen lautakunta

Valmiuslain käyttöönoton aiheuttamat vuokranmaksujärjestelyt: Teknisen lautakunnan päätös 24.3.2020 § 68.